Solidaarisuusteot: Naisvoimaa Ugandan osuuskunnista -valokuvanäyttely Lasipalatsin aukiolla ja Tovi-näyttelytilassa

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus järjestää Lasipalatsin aukiolla 16.3.−12.4. ja Tovi-näyttelytilassa 16.3.−22.3. Helsingissä Anna Aution valokuvanäyttelyn ”Solidaarisuusteot: Naisvoimaa Ugandan osuuskunnista”. Näyttely kertoo ugandalaisten pienviljelijöiden arjen solidaarisuusteoista.

Kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus paransi Ugandassa pienviljelijöiden tuottavuutta ja toimeentuloa Myanzin alueellisen osuuskunnan kanssa vuosina 2011−2013. Ganyanan naisten tuottajaosuuskunta perustettiin vuonna 2010 kahdeksantoista naisen voimin. Vuonna 2013 naisten ryhmään kuului jo yli 30 jäsentä.

Valokuvaaja Anna Autio kuvasi osuuskunnan pienviljelijänaisia Ugandassa syksyllä 2013.

”Oli vaikuttavaa kohdata nämä vahvat naiset ja nähdä omin silmin, miten osuuskunta oli saanut heidät jaloilleen”, Autio kertoo.

Valokuvanäyttely on osa Solidaarisuusteot / Insatser för solidaritet -kampanjaa, joka kannustaa ihmisiä tekemään, näkemään ja jakamaan arjen solidaarisuustekoja. Näyttelyssä kerrotaan osuuskunnan naisten solidaarisuusteoista:

”Kun menetin poikani vuonna 2012, osuuskunnan jäsenet osallistuivat hautajaisten kustannuksiin. He lohduttivat minua, surivat kanssani, valmistivat ruokaa surijoille ja tiskasivat puolestani. Tunsin, että minulla on todellisia ystäviä ja sisaria”, kertoo 39-vuotias seitsemän lapsen äiti Edith Nakafeero.

Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeessa vahvistettiin osuuskunnan naisten osallistumista ja taloudellista asemaa. He saivat koulutusta niin viljelytekniikoista kuin markkinoinnista.

”Hallitsen nykyään hyvin tilani tuloja ja menoja. Hankkeen tarjoaman koulutuksen ansiosta osaan laatia budjetteja. Meidät oli kasvatettu keittiötöihin, mutta nyt pystymme tekemään töitä kuin miehet”, kertoo 67-vuotias tuottajaosuuskunnan puheenjohtaja Florence Namwanje.

Solidaarisuus täyttää tänä vuonna 45 vuotta, minkä kunniaksi järjestö arpoo Nicaraguan matkan kaikkien vuonna 2015 solidaarisuustekonsa jakaneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken. Voittaja pääsee tutustumaan Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhön ruohonjuuritasolla matkatoimisto Jaakkola Toursin matkalla loppuvuodesta 2016. Solidaarisuustekoja kerätään Tovi-näyttelytilassa sekä täällä kampanjasivustolla.

Solidaarisuuden ja Anna Aution valokuvanäyttely ”Solidaarisuusteot: Naisvoimaa Ugandan osuuskunnista” Lasipalatsin aukiolla 16.3.−12.4. ja Tovi-näyttelytilassa 16.3.−22.3. Helsingissä. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Avajaiset 16.3.2015 klo 16.00−18.00 Tovi-näyttelytilassa ja Lasipalatsin aukiolla.

16.00 Sabar -tanssiesitys, Afrika Akay Degg 16.15 Tervetuloa, Miia Nuikka, Solidaarisuuden toiminnanjohtaja 17.00 Sabar -tanssiesitys, Afrika Akay Degg

Tervetuloa jakamaan solidaarisuustekoja ja kuulemaan Solidaarisuusteot -kampanjasta!

Tovissa on esillä videokooste, jossa ugandalaiset pienviljelijänaiset kertovat elämästään.

Lisätietoja:

Siru Aura, viestintäpäällikkö, Solidaarisuus puh. 050 366 3000, siru.aura(at)solidaarisuus.fi

Anna Autio, valokuvaaja puh. 040 562 1781, info(at)annaautio.com

Anna Autio on helsinkiläinen valokuvaaja. Hän on opiskellut valokuvataidetta Taideteollisessa korkeakoulussa (Aalto). Autio työskentelee freelancer-valokuvaajana sekä itsenäisenä taiteilijana. Aution teoksia on ollut esillä niin Suomessa kuin ulkomailla. http://www.annaautio.com